Przepis na grzybieńczyk z grzybami i marchewką

Przepisem na danie z...rośliny akwariowej 😜 rozpoczynam dzielenie się z Wami moimi ulubionymi tajwańskimi daniami domowymi.
A co to za roślina akwariowa? - zapytacie. W Polsce znana jest pod nazwą grzybieńczyk tajwański i używana jest właśnie w akwariach. Łacińska nazwa tej rośliny to  Nymphoides hydrophylla 'Taiwan', a po chińsku nazywa się 水蓮, czyli w dosłownym tłumaczeniu lotos wodny. Jadalne są, osiągające długość nawet jednego metra, łodygi tej rośliny. Sprzedaje się je zawinięte w pierścień.

Po rozwinięciu widać jak długie są te łodygi:

Co będzie nam potrzebne?
- pęczek grzybieńczyka
- średnia marchewka
- kilka suszonych grzybów shitake
- kilka małych kukurydz
- kawałek imbiru

A także:
- oliwa
- woda (ok. 1/2 szklanki)
- sól
- wok

Grzyby shitake moczymy w wodzie by zmiękły, a następnie kroimy je w paski i i zachowujemy wodę.
Grzybieńczyk płuczemy i kroimy na ok. 5cm kawałki. 
Marchewkę i imbir kroimy w słupki.
Kukurydze, jeśli są długie, przekrawamy na pół.



W woku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy imbir. A następnie marchewkę, kukurydze i grzyby.

Po kilku minutach, gdy marchewka i grzyby będą już trochę miękkie, dodajemy  pokrojony grzybieńczyk i zalewamy wodą z moczenia grzybów. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem aż grzybieńczyk zmięknie.

Następnie odkrywamy i doprawiamy solą. Smażymy jeszcze chwilę i gotowe!


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty