Przepis na grzybieńczyk z grzybami i marchewką
Przepisem na danie z...rośliny akwariowej 😜 rozpoczynam dzielenie się z Wami moimi ulubionymi tajwańskimi daniami domowymi.
A co to za roślina akwariowa? - zapytacie. W Polsce znana jest pod nazwą grzybieńczyk tajwański i używana jest właśnie w akwariach. Łacińska nazwa tej rośliny to Nymphoides hydrophylla 'Taiwan', a po chińsku nazywa się 水蓮, czyli w dosłownym tłumaczeniu lotos wodny. Jadalne są, osiągające długość nawet jednego metra, łodygi tej rośliny. Sprzedaje się je zawinięte w pierścień.
Po rozwinięciu widać jak długie są te łodygi:
Co będzie nam potrzebne?
- pęczek grzybieńczyka
- średnia marchewka
- kilka suszonych grzybów shitake
- kilka suszonych grzybów shitake
- kilka małych kukurydz
- kawałek imbiru
A także:
- oliwa
- woda (ok. 1/2 szklanki)
- sól
- wok
Grzyby shitake moczymy w wodzie by zmiękły, a następnie kroimy je w paski i i zachowujemy wodę.
Grzybieńczyk płuczemy i kroimy na ok. 5cm kawałki.
Marchewkę i imbir kroimy w słupki.
Kukurydze, jeśli są długie, przekrawamy na pół.
W woku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy imbir. A następnie marchewkę, kukurydze i grzyby.
Następnie odkrywamy i doprawiamy solą. Smażymy jeszcze chwilę i gotowe!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz