Alpejski Ogród Botaniczny
Zielony Sezon w Hakubie
Większość ośrodków narciarskich w Dolinie Hakuby jest otwarta również poza sezonem zimowym. Każdy z nich przygotowuje inne atrakcje dla odwiedzających. Ośrodek Goryu znany jest z Alpejskiego Ogrodu Botanicznego znajdującego się na wysokości ponad 1500 m n.p.m..
Alpejski Ogród Botaniczny
W zimie trudno sobie wyobrazić, że pod śniegiem może rosnąć coś poza trawą. A jednak... Od czerwca do końca października stoki narciarskie w Hakuba Goryu zamieniają się w łąki pokryte kolorowymi kwiatami. W sumie można tm podziwiać około 300 gatunków różnych roślin wysokogórskich.
Większość kwiatów jest sadzona na wiosnę, a przed sezonem zimowym ich cebulki są wykopywane, by w zimie przechować je w cieplejszym miejscu. Utrzymanie alpejskiego ogrodu nie jest łatwym zadaniem, ale dzięki wspaniałemu personelowi i wielu ogrodnikom Goryu udaje mu się to bardzo dobrze.
Mekonops Meconopsis grandis - ヒマラヤの青いケシ |
Serduszka - Dicentra peregrina - コマクサ (komakusa) |
Macierzanka Thymus quinquecostatus - イブキジャコウソウ |
Różeniec górski Rhodiola rosea - イワベンケイ |
Mokrzyca Minuartia arctica var. hondoensis - タカネツメクサ |
Skalnica nerkowata Saxifraga bronchialis |
Goździk pyszny Dianthus superbus L. var. superbus - エゾカワラナデシコ |
Sieversia pentapetala - チングルマの穂 |
Szarotka alpejska - edelweiss Leontopodium alpinum - セイヨウウスユキソウ |
Rdest pokrewny - Bistorta affinis - イブキトラノオ |
Nomocharis forrestii |
Kosaciec szczecinkowy Iris setosa - ヒオウギアヤメ |
Toomi Gondola
Aby dostać się na szczyt Goryu, należy wjechać kolejką górską na wysokość 1515 m n.p.m. (tak jak w zimie). Następnie wyciągiem krzesełkowym można dostać się jeszcze wyżej i stamtąd podziwiać panoramę górską lub wybrać się na dalszą wędrówkę. Spacer po ogrodzie botanicznym można również rozpocząć od góry i schodzić w dół z powrotem do stacji kolejki górskiej.
Restauracja Alps360
Gdy zgłodniejemy możemy coś przekąsić w restauracji Alps360, która znajduje się w tym samym budynku co stacja gondoli. Na deser należy koniecznie spróbować lodów - w lecie są to lody truskawkowe lub jagodowe i są naprawdę przepyszne.
Więcej informacji znajdziecie na stronie Hakuba Escal.
Komentarze
Prześlij komentarz